Skip to content

Botanisk have på Tøyen i Oslo feirer også 200 år

Botanisk have på Tøyen i Oslo er Norges eldste botaniske have, den ble etablert i 1814. haven og samlingene er siden blitt del av Naturhistorisk museum, sammen med blant annet Geologisk og Zoologisk museum. Naturhistorisk museum ligger under Universitetet i Oslo (UiO). Botanisk have har et areal på 150 mål, med rundt 35000 planter, fordelt på 8500 arter fra ulike deler av verden. Utvalget er under stadig utvidelse og omlegging.

Havens areal var ved etablerig 75 mål og UiOs eldste bygning, Tøyen hovedgård, ligger i haven. Havenshave arealer ble stukket ut alt i 1814, men først anlagt i perioden 1815 til 1818 av den tysk-danske gartneren Johan Siebke. Havens plan var utarbeidet i København. Botanisk have er siden doblet i størrelse. Området er delt i temaer som systematisk avdeling, nytteveksthave, fjellhave og arboret. De to utstillingsveksthusene Palmehuset og Victoriahuset er del av Botanisk have.

Botanisk museum (etablert 1863) ble slått sammen med Botanisk have i 1975. Botanisk have formål er å formidle kunnskap om mangfoldet i planteriket og ikke minst betydningen av bevaring av dette mangfoldet. Planter som er truet eller sårbare i norsk natur blir ivaretatt i Botanisk have.

I 1995 ble Botanisk have kåret til Årets grønne park. Parken er en grønn lunge og et viktig rekreasjonsområde for Oslos befolkning.[1]

Legg igjen en kommentar